Thermenmuseum Heerlen

Romeinse badhuis

In het Thermenmuseum in Heerlen vindt u de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland.

Het Thermenmuseum Heerlen presenteert en beheert het Romeinse erfgoed van Coriovallum; de Romeinse voorganger van het huidige Heerlen en van een groot aantal vindplaatsen in de directe omgeving.

Het hart van het museum is het Romeinse badhuis van Coriovallum, waarvan de resten in 1941 zijn ontdekt en opgegraven. In dit museumdepot liggen meer dan 30.000 archeologische voorwerpen die de afgelopen 100 jaar in de stad en haar omgeving zijn gevonden. Het Thermenmuseum beheert het Romeinse erfgoed. Zo blijft het erfgoed nu én in de toekomst voor het publiek behouden en kan het publiek hiervan genieten.

Daarnaast wil het museum wetenschappelijk onderzoek naar het Romeinse verleden van Heerlen en Zuid-Limburg stimuleren en initiëren. Er bestaan nog veel vragen over dit verleden. Hierop kan het erfgoed antwoord geven. Daarom moet de museumcollectie raadpleegbaar zijn voor onderzoekers. Het Thermenmuseum beheert de restanten van het Romeinse badhuis én een aanzienlijke hoeveelheid bodemvondsten.

Door goed beheer zijn deze objecten zowel voor het publiek als voor nader wetenschappelijk onderzoek beschikbaar.

Meer informatie over het Thermenmuseum

Website

Facebook

Twitter